Laden Evenementen

« Alle evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Stilte retraite op Terschelling

april 14, 16:00 - april 16, 14:00

- €450

 

Kom je ook? Op het prachtige eiland Terschelling de stilte in? Met tools voor je dagelijkse leven die je helpen om meer vanuit je hart en liefde te leven, in plaats vanuit je hoofd en angst? Voel je welkom 🙂

We gaan genieten van Yin Yoga, Tibetaanse meditatie, Sound Healing, een stilte wandeling en meer. We ontdekken deuren (eenvoudige oefeningen en meditaties) naar de stilte en vrede in onszelf en maken kennis met tools en practices die je helpen om meer vanuit je hart te leven. Dit is een retraite die draait om jouw eigen ervaring met de oefeningen (zowel de meditaties als de yoga oefeningen, als de Sound Healing, etc), en niet gaat over iets bereiken of ergens goed in moeten zijn.

Ben je nieuwsgierig of voel je misschien al een ‘ja, dat is iets voor mij!’? Lees dan even verder…

Ben je eerder mee geweest op een retraite? Wees ook dan van harte welkom! Iedere retraite is nieuw, anders en je kunt juist door bepaalde oefeningen en onderwerpen te herhalen je ervaring verdiepen.

Tibetaanse meditatie

De Tibetaanse meditaties en oefeningen die je tijdens dit weekend worden aangereikt, helpen je om meer vrede, lichtheid, liefde en vrijheid in jezelf te ervaren. De oefeningen zijn afkomstig van Tibetaanse meesters die 100% in hun hart aanwezig zijn en leven vol compassie, plezier en vrijheid. Ze hebben met veel liefde en toewijding deze eenvoudige oefeningen ontwikkeld om ook anderen te helpen de vrede in zichzelf te herontdekken, te helen en te leven vanuit ‘t hart.

Dankzij Jose Antonio Manchado kwamen deze tools op m’n pad en in dankbaarheid deel ik ze graag met jou. De oefeningen kunnen een prachtige, krachtige impact hebben op hoe je het leven ervaart:

 • meer innerlijke rust
 • meer lichtheid
 • meer mentale helderheid
 • meer energie
 • meer zelfliefde
 • je meer vrij voelen om de weg te wandelen die bij joú past
 • meer gezondheid
 • enzovoort

Maar; geloof niet dat het werkt. Kom zelf ervaren wat de oefeningen en meditaties voor joú kunnen betekenen.

 

Testimonials

Hier vind je ervaringen van mensen die eerder een dergelijke retraite hebben meegemaakt;

“De retraite heeft mijn ogen geopend voor een andere manier om naar het leven te kijken. Hierdoor zijn veel dingen voor mij op zijn plek gevallen. Daarnaast heeft de retraite mij fijne tools meegegeven om ook deze ervaringen in het dagelijks leven te kunnen voortzetten. Ook was ik weer onder de indruk van de kracht van stilte en hoe fijn ik dat vind. Ik vond het super!”

Margriet

 

“Het was eerste retraite van mijn leven en ik heb het als een warm bad van stilte ervaren… stilte, weerstand, uitdagingen, kwetsbaarheid, lichtheid en heling waarbij er volop ruimte was voor delen met elkaar en persoonlijke en verdiepende vragen te stellen… De stem, uitstraling en (muzikale) begeleiding van Irene ervoer ik als heel ondersteunend.”

Jeffro

 

“Afgelopen periode heb ik een heel stressvolle tijd gehad (o.a. door intensieve mantelzorg), waarbij ik in een overleefstand ben gegaan en het contact met mijn hart vaak weg was. Deze retraite heeft me doen stilstaan, en het contact met mij zelf weer doen herstellen. Ik heb prachtige waardevolle oefeningen aangereikt gekregen en oude kennis is weer opgefrist. Ik voel dat ik weer een nieuwe start heb gemaakt.”

– Monique

 

“Ik vond het een superweekend! De combinatie van yoga/meditatie en zeer zinvolle informatie zorgen voor voor een heel belangrijke positieve wending. Omdat we tools kregen tijdens de retraite, denk ik dat ik kan spreken van een blijvend leven veranderd effect.”

Ingrid Sanders

 

“De retraite heeft me tools gebracht om, wanneer ik dat even kwijt ben, terug te keren naar mijn hart. “Leven vanuit mijn hart” – dat is precies waarnaar ik zocht. Want ik wil wel luisteren naar mijn hart, maar dan moet ik eerst verstaan wat ‘ie eigenlijk te zeggen heeft! Verder vond ik het muziekonderdeel magisch en heel veel toevoegen. Zonder woorden, oefeningen, nadenken: maar gewoon zijn en de trillingen laten binnenkomen. Heel fijn. “

Santje ter Horst

Waarom een weekend in stilte?

Door even niet met elkaar te kletsen, ontstaat er pure quality time voor jou. Waardoor je dingen kunt ontdekken die je voorheen niet zag, en de signalen van je lichaam en hart (deze communiceren met je in stilte) weer kunt gaan horen. Stilte om je heen kan je helpen om je innerlijke stilte – die er altijd al was, ook tijdens alle geluiden en afleiding – weer te gaan voelen en ervaren.

Wat houdt dit praktisch gezien in?

Als deelnemer spreek je niet onderling met elkaar en buiten de groepssessies om spreken we niet. Tijdens de groepssessies is dit anders en ben je welkom om je ervaringen met bijvoorbeeld bepaalde meditaties of oefeningen te delen en om vragen te stellen.

Buiten de sessies om is er wel iemand voor je bereikbaar, mocht het dit nodig zijn.

Het wordt je sterk aanbevolen om geen boeken te gaan lezen en je telefoon uit (of in de vliegtuigmodus) te zetten. Het je even onthouden van contact met de buitenwereld of opnemen van nieuwe informatie uit boeken kan je helpen om meer in contact te zijn met het voelen en ervaren van je innerlijke stilte.

Er zal een telefoonnummer zijn voor je familieleden of vrienden. Dit nummer ontvang je in een laatste mail voor vertrek, twee weken voordat de retraite aanvangt.

Yin Yoga

Yin Yoga is verstillende en meditatieve vorm van yoga. De liggende of zittende houdingen houden we ongeveer drie tot vijf minuten aan. Door de tijd te nemen, kun je diep in de ervaring zakken en krijgt je lichaam de tijd om rustig te wennen aan de stretches. Yin Yoga helpt je om je lichaam te openen, verjongen en ontspannen én stelt je in staat om de taal van je lichaam beter te leren verstaan. En je krijgt de ruimte om bepaalde kwaliteiten te oefenen tijdens de houdingen – zoals liefdevol observeren, compassie en acceptatie – die je vervolgens mee kunt nemen je leven in.

En in de ochtend genieten we van een iets meer activerende, eenvoudige yoga flow, die geschikt is voor alle niveaus.

Je hebt voor deze retraite geen yoga-ervaring nodig!

 

De kracht van klank en mantra

Tijdens deze retraite zul je op verschillende momenten ondergedompeld worden in ondersteunende ontspannende live muziek, bijvoorbeeld tijdens de eindontspanning na een yogales. En op zaterdag sluiten we de dag af met een Sound Healing (lig)Concert. Er zijn namelijk allerlei deuren naar de stilte in onszelf! Een ervan is juíst via klank en geluid. Sound Healing met Tibetaanse klankschalen en helende Tibetaanse en Sanskriet (India) mantra’s worden al eeuwen ingezet om mensen helpen terug te keren naar een staat van harmonie, gezondheid en innerlijke vrede. Maar ook hier; geloof niet dat het werkt, maar ervaar zelf wat deze klanken en sound healing voor jou kunnen betekenen. 🙂

Programma

Je wordt op vrijdag 14 april om 16u verwacht op onze locatie, de Volkshogeschool in Hoorn, middenin de natuur.

Bij aankomst op vrijdag krijg je je kamer toegewezen. Daar kun je even landen, waarna we verzamelen in de zaal ‘de Brêge’, een ronde ruimte die uitkijkt op de bossen van Hoorn. De retraite start vanaf hier en we luiden tevens de stilte in. Vervolgens is er een diner en daarna een meditatie & yin yoga sessie, en geniet je van live muziek tijdens je eindontspanning.

Zaterdag starten we met een ochtendmeditatie en een gentle yoga flow, gevolgd door het ontbijt. Na het ontbijt volgt een verdiepende sessie en is er tijd voor jezelf. Rond het middaguur lunchen we en gaan we daarna het bos in en het strand op voor een stilte wandeling. Nadien is er weer tijd voor jezelf en ontmoeten we elkaar later in de middag voor een verstillende yin yoga & meditatie sessie. Daarna staat er een heerlijk diner voor je klaar en sluiten we de dag af met een Sound Healing Concert.

Zondag starten we de dag ook met een ochtendmeditatie en iets gentle yoga flow, gevolgd door het ontbijt. Hier bereid je tevens een lunchpakket voor, waarna we een verdiepende sessie induiken. Na deze sessie is er weer voldoende tijd voor jezelf, kun je met je lunchpakket even de natuur in of ergens op de locatie ontspannen. Rond 13.00u verzamelen we in de groepsruimte om samen deze retraite af te sluiten, de stilte te beëindigen, ervaringen te delen en om elkaar rond 14u uit te zwaaien!

Dit programma is voorbehouden aan wijzigingen, maar de grote lijnen zullen hetzelfde blijven.

 

Locatie

We verblijven in de bossen van Hoorn, in de Folkshegeskoalle (Volkshogeschool) van Terschelling.

Wij hebben het mooie ronde gebouw ‘de Brêge’ geheel tot onze beschikking. Dit gebouw is rondom een duin gebouwd en kijkt uit op het bos. Hier bevinden zich 11 ruimte tweepersoonskamers met elk een eigen douche en toilet. Elke kamer heeft een tuindeur die rechtstreeks uitkomt op het bos, je bent dus in direct contact met de natuur!

In de gemeenschappelijke zitruimte van het gebouw is een klein keukentje. Er ligt een groot terras om het gebouw heen en er zijn diverse zitjes, buiten en binnen.

Bovenin dit gebouw bevindt zich onze groepsruimte, waar we van alle groepssessies en het Sound Healing Concert gaan genieten!

 

Vervoer

Naar Harlingen

De boot naar Terschelling vertrekt vanaf de haven van Harlingen. Je kunt op verschillende manieren deze haven bereiken:

Auto

Je kunt je auto parkeren in één van de langparkeerplaatsen in Harlingen, deze zijn op loopafstand van de haven. Kijk hier voor meer informatie.

OV

Trein: Er is een treinstation ‘Harlingen Haven’ op 4 minuten loopafstand van de veerhaven.

 

Harlingen -> Terschelling

Vanuit Harlingen vertrekt de veerboot (duur van de overtocht: 2hr) en snelboot (overtocht: 45 min) naar Terschelling. Je kunt op de website van Rederij Doeksen je overtochten boeken. Het advies is om dit tijdig te doen.

 

Haven Terschelling  -> accommodatie

Bij aankomst staat bij het fietsverhuurbedrijf Haantjes staat een fiets voor je klaar. Hiermee fiets naar de Volkshogeschool in Hoorn. Je bagage hoef je niet mee te nemen, deze wordt kosteloos door het verhuurbedrijf vervoerd naar de Volkshogeschool. Vanuit het fietsverhuurbedrijf op West-Terschelling fiets je via de Hoofdweg langs Midsland en Formerum naar Hoorn.

Is het voor jou niet mogelijk om te fietsen? Je kunt vanaf de haven op Terschelling ook een bus nemen die je vlakbij de locatie afzet. Kies bestemming ‘Oosterend’ en stap uit in Terschelling – Hoorn halte Badweg.

Wil je je fiets langer huren dan de 3 dagen die je van ons krijgt? Dat kan! Meer informatie hierover vind je in de mail voor vertrek.

 

Terschelling -> Harlingen 

Op zondag om uiterlijk 14.00u eindigt het retraite programma. Mocht je op zondag ook Terschelling weer achter je laten: de eerst mogelijke veerboot die je kunt nemen vertrekt om 15.35u vanaf de haven op West-Terschelling.

Bewust eten

Tijdens deze retraite kun je gaan genieten van bewuste maaltijden, bereid door de kok van de locatie. Deze maaltijden zijn vegetarisch en zo goed als helemaal biologisch en daar waar mogelijk bereid met heerlijke lokale producten van het eiland.

Heb je een bepaalde allergie waar de kok rekening mee dient te houden? Dit kun je aangeven wanneer je je aanmeldt voor deze retraite.

Is deze retraite iets voor jou?

Wil je graag een weekend voor en met jezelf? Terugkeren naar de vrede en stilte in jezelf? Laten gaan wat je niet meer dient? In plaats van leven vanuit je hoofd, meer gaan leven vanuit je hart?

Zijn je antwoorden vooral ‘ja’? Dan is deze retraite iets voor jou!

 

Praktische informatie

Wanneer?

vrijdag 14 – zondag 16 april 2023

Hoe laat?

Aankomst op vrijdag 14 april om 16u, start van het programma om 17u.

Einde van het programma op zondag om 14u.

Let op: je kunt niet later dan 17u nog aansluiten bij de retraite. Dan mis je de introductie en essentiële informatie voor deze retraite en deze kun je later niet inhalen. Zorg er dus voor dat je ruim de tijd neemt voor je reis.

Waar? 

Folkshegeskoalle Schylgeralân
Badweg Hoorn 11
8896 KC Hoorn Terschelling

Groepsgrootte: maximaal 18 personen.

Prijs

450 euro (incl. btw)

Dit is inclusief

 • Twee overnachtingen in een ruime gedeelde tweepersoonskamer met eigen badkamer
 • Het complete retraite programma en Sound Healing Concert
 • 2x diner, 2x lunch (waarvan 1x in de vorm van een lunchpakket), 2x ontbijt
 • Linnengoed en handdoeken
 • Een huurfiets voor 3 dagen
 • Thee, water en lichte snacks

En exclusief

 • Vervoer naar Harlingen Haven en Terschelling
 • Annuleringsverzekering

Meenemen

 • Notitieboek en pen
 • Schoenen waar je fijn op kunt wandelen
 • Warme kleding voor ‘s avonds

Alle materialen – yogamatten, meditatiekussens en dekens – zijn voor je aanwezig. Wil je een yoga bolster gebruiken? Dan deze graag zelf even meenemen.

In de mail voor vertrek vind je nog wat extra ‘meeneem tips’.

Betaling

Zodra je je aanmeldt, ontvang je een pre-bevestigingsmail (check ook je spamfolder). Hierin vind je een betaallink, welke je leidt naar een iDeal omgeving waarmee je je kunt betaling doen. Binnen twee dagen ontvang je een bevestigingsmail en indien je dit graag wenst, ook een factuur.

Let op; je plek is voor jou gereserveerd zodra je de betaling hebt gedaan.

Annuleringsvoorwaarden

Ben je door omstandigheden genoodzaakt om je reis te annuleren? Dat kan natuurlijk gebeuren. In dat geval gelden de volgende voorwaarden:

Annuleer je je boeking:

 • tot 8 weken voor aanvang: dan krijg je 100% van je betaling retour
 • van 8 tot weken 6 weken voor aanvang: je krijgt je 75% van je betaling retour
 • van 6 tot weken 4 weken voor aanvang: je krijgt je 50% van je betaling retour
 • van 4 tot 2 weken voor aanvang: je krijgt 25% van je betaling retour
 • van 2 weken tot de aanvang van de retraite krijg je 0% retour

Of: als je iemand kent die je plek wil overnemen, dan kun je je deelname in overleg overdragen aan die persoon.

Als je je inschrijft voor deze retraite dan …

Ga je akkoord met het stilte-aspect van deze retraite. Dit houdt in dat je tussen de groepssessies door niet met elkaar praat – ook niet in je kamer. Ook de telefoons blijven uit het zicht (en het liefst uit). Op deze manier krijgt iedereen de gelegenheid om van de stilte en ‘unpluggen’ te genieten. Tijdens de groepssessie is er wel gelegenheid tot het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Wil je erbij zijn?

 

Veel gestelde vragen

Heb ik ervaring nodig met meditatie?

Bij elke meditatie beginnen we allemaal met een ‘beginners mind’. Je hebt dus geen ervaring nodig met meditatie om aanwezig te kunnen zijn bij de retraite.

Moet ik lichamelijk flexibel zijn voor de yoga die we gaan doen?

Nee 🙂 Voor yoga die ik deel (Yin Yoga en gentle flow) hoef je niet flexibel te zijn. Doe de houdingen zoals deze goed voor jou voelen, het gaat er niet om hoe het eruit ziet of hoe diep je kunt stretchen. Je kunt de houding aanpassen totdat ie goed voelt voor jou, of een alternatieve houding aannemen, welke ik ook zal benoemen tijdens de sessies.

Kan ik op vrijdag 14 april later dan 17.00 arriveren?

Nee, dit is niet mogelijk. We starten met z’n allen om 17.00. Tijdens deze gezamenlijke start wordt essentiële informatie gedeeld en de stilte gezamenlijk ingeluid. En dit gedeelte kun je niet missen.

Zijn er eenpersoons kamers beschikbaar?

Bij deze retraite zijn er geen eenpersoons kamers beschikbaar.

Heb je andere vragen?

Ik help je graag verder! Stel je vraag gerust hier.

 

Ik kijk er naar uit om je in de lente te verwelkomen op het prachtige Terschelling!

 

Alle liefs,

Irene

Gegevens

Begin:
april 14, 16:00
Einde:
april 16, 14:00
Kosten:
€450
Evenement Categorieën:
, , ,

Organisator

Irene Sportel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Folkshegeskoalle Terschelling
Badweg Hoorn 11
Hoorn Terschelling, Friesland 8896KC Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Begin:
april 14, 16:00
Einde:
april 16, 14:00
Kosten:
€450
Evenement Categorieën:
, , ,

Organisator

Irene Sportel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Folkshegeskoalle Terschelling
Badweg Hoorn 11
Hoorn Terschelling, Friesland 8896KC Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie